10 χρόνια Library4all Δελτίο Τύπου

Το Library4all έγινε δέκα ετών και το γιόρτασε στο Μουσείο Μπενάκη, την Πέμπτη 23 Μαΐου, παρέα με τις φίλες και τους φίλους του. Συγγραφείς, εικονογράφοι, εκπαιδευτικοί, εκδότες, χορηγοί, άνθρωποι του βιβλίου και του εθελοντισμού βρέθηκαν στο Κτίριο της οδού Πειραιώς για να τιμήσουν την προσφορά του Library4all, που από το 2013 συγκεντρώνει βιβλία για παιδιά και τα στέλνει σε σχολικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και σε χώρες όπου υπάρχουν ελληνικά σχολεία.

Η δράση του Library4all

Στα δέκα χρόνια της πορείας του, το Library4all έχει προσφέρει:

  • 1.015.000 βιβλία
  • Σε 6.800 σχολεία
  • Σε 334 φορείς
  • Σε 8 παιδιατρικά νοσοκομεία
  • Σε 43 δομές που φιλοξενούνται παιδιά πρόσφυγες
  • Σε 24 δημοτικές βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς συλλόγους.

Οι αριθμοί δίνουν μια καλή εικόνα του αντίκτυπου που έχει η δράση. Και εάν γίνουν τρεις υπολογισμοί, αρκετά μετριοπαθείς:

– 6.800 σχολεία x 50 παιδιά κατά μέσο όρο ανά σχολείο = 340.000 μαθητές και μαθήτριες.

– 334 φορείς x 50 παιδιά κατά μέσο όρο ανά φορέα = 16.700 παιδιά.

– 1.015.000 βιβλία x 10 ευρώ κόστος κατά μέσο όρο ανά βιβλίο = 10.150.000 ευρώ.

Συμπέρασμα;

1. Για περισσότερα από 356.700 παιδιά σε όλη την Ελλάδα έχουν αυξηθεί οι ευκαιρίες και η πρόσβαση στη γνώση.

2. Το ελληνικό Δημόσιο έχει εξοικονομήσει σχεδόν 10.150.000 ευρώ.

Το Library4all συγκεντρώνει βιβλία (καινούρια ή σε άριστη κατάσταση) από προσφορές ιδιωτών, εταιρειών, εκδοτών και σχολείων.

Η εκδήλωση για τα 10 χρόνια

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας που ετοίμασαν για την επέτειο οι βραβευμένες σκηνοθέτριες Μαριάννα Οικονόμου και Ειρήνη Βιανέλλη, με ήρωα το μικρό κολιμπρί, το πουλί που έχει γίνει το σύμβολο του Library4all, καθώς συνδέει την έννοια της συνεργασίας με το βιβλίο (co+libri, collaboration/συνεργασία+βιβλία).

Στη συνέχεια ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου,φίλος του Library4all και creative director της πρώτης καμπάνιας του, ξεδίπλωσε… ή μάλλον δίπλωσε την ιστορία του Library4all σε ένα οριγκάμι κολιμπρί. Τελειώνοντας, έδωσε το χάρτινο κολιμπρί στη νηπιαγωγό και συγγραφέα Ελένη Μπετεινάκη, η οποία αφηγήθηκε την ιστορία του κολιμπρί που έγινε το σύμβολο του Library4all. Στο παραμύθι αυτό, ο συγγραφέας Michael Nicoll Yahgulanaas δείχνει πως ο καθένας από μας μπορεί να κάνει τη διαφορά, ασχέτως πόσο μικροί είμαστε ή πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα.

Κατόπιν πήρε το λόγο η νηπιαγωγός και συγγραφέας Ελένη Γερουλάνου, από την ιδρυτική ομάδα του Library4all, η οποία εξιστόρησε την πορεία των δέκα χρόνων δράσης και την προσφορά του Library4all στη δημόσια εκπαίδευση, τονίζοντας ότι «οι σχολικές βιβλιοθήκες δεν πρέπει να είναι χώροι πολυτελείας για τα σχολεία. Είναι χώροι ζωντανοί. Είναι εκεί που χτυπά η καρδιά ενός σχολείου. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στις σχολικές βιβλιοθήκες, προκειμένου να συνεχίσουν να ενισχύουν και να οχυρώνουν αθόρυβα το εκπαιδευτικό μας σύστημα και την κοινωνία μας».

Πρέπει να σημειωθεί ότι χωρίς τον μεγάλο χορηγό του Library4all, την «Αθηναϊκή Μεταφορική», η οποία έχει αναλάβει αφιλοκερδώς τη μεταφορά των βιβλίων στην πόρτα του κάθε σχολείου, η δράση δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά. Η Ελένη Γερουλάνου κάλεσε στη σκηνή τον Κωστή Παπαζήση της «Αθηναϊκής Μεταφορικής» για να του προσφέρει ένα βραβείο, ένα χειροποίητο βιβλίο με τη λέξη ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ, και να τον ευχαριστήσει εκ μέρους όλων για τη μεγάλη προσφορά του.

Η εκπαιδευτικός και υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού» Κούλα Πανάγου ανέφερε στην ομιλία της πως κάθε παιδί, σε όποιο σημείο της γης και αν βρίσκεται, θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα βιβλία. «Όταν ένα άτομο διαβάζει πολλά και διαφορετικά βιβλία, το πεδίο της γνώσης διευρύνεται. Τα παιδιά διαβάζουν αρκεί να έχουν την δυνατότητα της επιλογής, να βρουν το κατάλληλο βιβλίο. Το Library4all έχει στο νου του όλα τα παιδιά και αυτό είναι σπουδαίο.»

Ακολούθησε συζήτηση με συντονίστρια την δημοσιογράφο και δημιουργό του ηλεκτρονικού περιοδικού «Κόκκινη Αλεπού» Ζωή Κοσκινίδου,στην οποία συμμετείχαν οι:

  • Μαρίνα Σπυρίδωνος, βασική εθελόντρια του Library4all, η οποία αναφέρθηκε στη διαχείριση των καθημερινών αιτημάτων από τα σχολεία και στον αγώνα δρόμου που δίνουν οι εθελοντές για να καλύψουν τις ανάγκες για βιβλία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
  • Μαίρη Μπιρμπίλη, εκπαιδευτικός, αναπληρώτρια Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, ιδρυτικό μέλος του εκπαιδευτικού portal Elniplex, η οποία αναφέρθηκε στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Λαμίας, όπου εργαζόταν το 2013, το οποίο παρέλαβε τα πρώτο κουτί του Library4all με βιβλία. Τόνισε πως η πρόσβαση στα βιβλία αποτελεί δικαίωμα όλων των μαθητών, με και χωρίς αναπηρία,  καλλιεργώντας την έννοια της συμπερίληψης. «Ανοίγοντας το δικό μου κουτί των αναμνήσεων μοιράστηκα τη συν-κίνηση/συγκίνηση της δημιουργίας μιας σχολικής βιβλιοθήκης στο Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λαμίας με τη συνδρομή του Library4all, αποδεικνύοντας ότι η

συνδήλωση “4all” στο λογότυπο του Library είναι ουσιαστική και προσανατολισμένη στο δικαίωμα όλων στην ισότιμη πρόσβαση στα βιβλίαa».

  • Γαρυφαλιά Τεριζάκη, υπεύθυνη της Παιδικής Βιβλιοθήκης Φιλιατρών, Παραρτήματος Τριφυλίας της Κεντρικής Δημοσίας Βιβλιοθήκης της Καλαμάτας, νηπιαγωγός και μέλος της συντακτικής ομάδας της «Κόκκινης Αλεπούς», η οποία αναφέρθηκε στο δώρο που έλαβε από το Library4all, ούσα Προϊσταμένη στο 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων. «Ήταν πολύ σημαντικό που τα βιβλία ήταν διαλεγμένα με προσοχή και αγάπη και απευθύνονταν σε διάφορες ηλικίες, ακόμα και σε γονείς. Τα συναισθήματά μας ήταν πολύ έντονα και οι στιγμές που ζήσαμε πολύτιμεs».
  • Ελίνα Κωνσταντίνου, διευθύντρια Επικοινωνίας της Ζέπος & Γιαννόπουλος, η οποία αναφέρθηκε στη γόνιμη συνεργασία της εταιρείας με το Library4all τα τελευταία επτά χρόνια, που συνίσταται, πέραν της αγοράς νέων βιβλίων, στην ανακαίνιση και στον εξοπλισμό 10 σχολικών βιβλιοθηκών σε όλη τη χώρα. «Η αρχή μας είναι ότι αυτό που επιστρέφουμε στην κοινωνία ως εταιρικός πολίτης θα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με την ιστορία μας και με μας αρχές μας περί διαφάνειας, ηθικής και συνεργασίας. Έχοντας στο πλευρό μας άξιους συνεργάτες, όπως το Library4all, έχουμε καταφέρει να υιοθετήσουμε 10 σχολικές βιβλιοθήκες έως τώρα και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος».

Κατά τη διάρκεια της γιορτής προβλήθηκε χαιρετισμός από τη Νέα Υόρκη της Susan Robbins, η οποία είναι η ιδρύτρια του Project Cicero, της πρωτοβουλίας που συγκεντρώνει βιβλία για τα υποβαθμισμένα σχολεία της αμερικανικής μεγαλούπολης και που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς του Library4all. «Το Project Cicero χαίρεται που συμμετέχει σε αυτή τη σημαντική επέτειο και σας συγχαίρει για τα εξαιρετικά επιτεύγματά σας. Ένα εκατομμύριο βιβλία σε σχολικές βιβλιοθήκες και άλλους οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανυπομονούμε να ακούσουμε για νέες επιτυχίες σας στο μέλλον», ανέφερε.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Veronica BoixMansila, βασικό μέλος του επιστημονικού οργανισμού Project Zero στο Graduate School of Education του Harvard University. «Βρίσκομαι εδώ για να γιορτάσω μαζί σας τα γενέθλια του Library4all, μιας όμορφης πρωτοβουλίας που μας εμπνέει όλους για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν τις ιστορίες που κάθε βιβλίο κουβαλάει. Με ιδιαίτερη χαρά μοιράζομαι μαζί σας ότι είδα το κολιμπρί, το πουλί που ταξιδεύει και φέρνει μικρές σταγόνες αλλαγής στην κοινωνία», ανέφερε.

Κλείνοντας τη γιορτή, η τραγουδοποιός και τραγουδίστρια Ειρήνη Σκυλακάκη, η οποία στηρίζει το Library4all από τα πρώτα του βήματα, μοιράστηκε με το κοινό δύο αγαπημένα της τραγούδια.

Μετά το τέλος της γιορτής, όλοι οι παρευρισκόμενοι δημιούργησαν στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη ένα ομαδικό βιβλίο με όμορφες σκέψεις και ευχές σε λωρίδες χαρτιού, βασισμένο σε μια ιδέα της αρχιτέκτονος, εικαστικού και εικονογράφου Χαράς Μαραντίδου και σε υλοποίηση του Κώστα Μπουντούρη.

Σε μία γιορτή όπως αυτή του Library4all, η πιο συνηθισμένη ευχή θα ήταν να τα εκατοστήσει. Η Ελένη Γερουλάνου ευχήθηκε, όμως, στο τέλος της γιορτής να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, ώστε να πάψει να έχει νόημα η δράση του Library4all, γιατί θα έχει εκλείψει η ανάγκη των σχολείων με βιβλία:

«Θέλουμε όλα τα σχολεία να έχουν καλύψει την ανάγκη τους σε βιβλία και να μην μας χρειάζονται πια. Nα έχουν μία προσβάσιμη, ενημερωμένη βιβλιοθήκη, συνδεδεμένη με τη ζωή του σχολείου, με ράφια γεμάτα βιβλία, με βιβλιοθηκονόμο και με ετήσια κονδύλια για αγορά βιβλίων. Μία βιβλιοθήκη πραγματικά για όλους και όλες, με όλους και με όλες».

Το Library4all προσέφερε σε όλους ένα βιβλιαράκι με λέξεις και ένα χάρτινο κολιμπρί, γεμάτο με σπόρους του φυτού μη-με-λησμόνει.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη και της Ζέπος & Γιαννόπουλος.

Φωτογραφικό υλικό: Ανδρέας Σχινάς (έγχρωμες), Γιώργος Ξηρογιάννης-George Dryjohn (ασπρόμαυρες)

1. Το επετειακό λογότυπο δημιούργησε η εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά.

2. Αντώνης Παπαθεοδούλου

3. Ελένη Μπετεινάκη

4. Κούλα Πανάγου

5. Οι ομιλήτριες του πάνελ (από αριστερά): Ελίνα Κωνσταντίνου, Μαρίνα Σπυρίδωνος, Ζωή Κοσκινίδου, Μαίρη Μπιρμπίλη, Γαρυφαλιά Τεριζάκη

6. Μερικοί από τους συντελεστές της γιορτής (από αριστερά): Ελίνα Κωνσταντίνου, Ζωή Κοσκινίδου, Κούλα Πανάγου, Ελένη Γερουλάνου, Γαρυφαλιά Τεριζάκη, Ελένη Μπετεινάκη, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Μαίρη Μπιρμπίλη, και οι δύο σκηνοθέτριες της ταινίας, Ειρήνη Βιανέλλη, Μαριάννα Οικονόμου

7. Κωστής Παπαζήσης, Ελένη Γερουλάνου

8. Ελένη Γερουλάνου

9. Ειρήνη Σκυλακάκη

10. Ειρήνη Βιανέλλη, Ελένη Γερουλάνου, Μαριάννα Οικονόμου

11. Το ομαδικό βιβλίο με τις ευχές των καλεσμένων

12. Το κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη

13. Ο μικρός Άγγελος δείχνει τη χαρά του για τη γιορτή.

Scroll to Top