ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Ιστορία και σκοπός

Το Library4all είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, μέσω της υποστήριξης και της ενίσχυσης σχολικών βιβλιοθηκών με βιβλία.

Ιδρύθηκε το 2013, όταν στο πλαίσιο του αυστηρού προγράμματος λιτότητας, αναζητούσαμε τρόπους για να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τις σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας και να βοηθήσουμε στη δημιουργία νέων. Αφορμή στάθηκε η γνωριμία μας με την Susan Robbins, ιδρύτρια του περίφημου Project Cicero, μιας πρωτοβουλίας που συλλέγει βιβλία για τα υποβαθμισμένα σχολεία της Νέας Υόρκης. Με την πολύτιμη καθοδήγηση του Project Cicero, τον Σεπτέμβριο του 2013 ιδρύσαμε το Library4all, με στόχο να κάνουμε κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα.

Όραμά μας είναι όλα τα σχολεία να έχουν μία προσβάσιμη, ενημερωμένη βιβλιοθήκη, συνδεδεμένη με τη ζωή του σχολείου, με ράφια γεμάτα βιβλία, με βιβλιοθηκονόμο και με ετήσια κονδύλια για την αγορά βιβλίων. Μία βιβλιοθήκη πραγματικά για όλους και όλες, με όλους και με όλες.

Η καρδιά του σχολείου

Η βιβλιοθήκη ενός σχολείου είναι η «καρδιά» του, γιατί εκεί τα παιδιά μπορούν να εμπνευστούν, να συγκινηθούν, να εξερευνήσουν και να αποκομίσουν εμπειρίες. Επιπλέον, οι δάσκαλοι χρειάζονται εκπαιδευτικό υλικό για να μπορούν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν την ώρα του μαθήματος. Για αυτό μας φαίνεται αδιανόητο να υπάρχουν σχολεία χωρίς βιβλία!

Ο ρόλος μας

Στην Ελλάδα, οι περισσότερες βιβλιοθήκες των δημοσίων σχολείων δεν διαθέτουν κονδύλια για να αγοράσουν νέα βιβλία και τα ράφια τους είναι άδεια ή έχουν παλιά και ταλαιπωρημένα βιβλία. Ο ρόλος μας είναι να λειτουργούμε ως φορέας δικτύωσης μεταξύ εκείνων που θέλουν να προσφέρουν βιβλία και των σχολείων που τα έχουν ανάγκη.

Διακρίσεις

Το Library4all έχει προταθεί τρεις φορές για το βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Στα Βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίου για τη Νεότητα (IBBY) - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2021, το Library4all έλαβε το «Βραβείο Εθελοντή», που απονέμεται σε ένα άτομο ή έναν οργανισμό για την προσφορά του στα σχολεία της χώρας και για την αφοσίωσή του στον εμπλουτισμό της ζωής των παιδιών, προωθώντας την αγάπη για την ανάγνωση.

Library4all 10 logo
Scroll to Top